Close

Conference Programme

Inviting all Professionals, Students and Affiliates

Programme for SSBP 22nd Educational Day and Research Symposium

4-6 September 2019, Birmingham, UK

THIS IS A DRAFT PROGRAMME – CHANGES MAY BE MADE WITHOUT NOTICE. 

Please refer back to www.ssbp.org.uk for the latest programme information.

  • Educational Day, 4th September 2019

8:45 – 9:45

Registration and coffee

9:45 – 10:00

Welcome from the Conference Organisers

10:00 – 11:00

Educational lecture 1: Dr. Andrew Stanfield, University of Edinburgh

Precision  medicine  in  the  context  of  genetic  neurodevelopmental  disorders  

11:00 – 11:45

Panel discussion

Research into behavioural phenotypes in the context of the IT of today and tomorrow

11:45 – 12:15

Morning refreshments

12:15 – 13:15

Educational lecture 2: Prof. Andreas Meyer-Lindenberg, Central Institute of Mental Health, Mannheim, Germany

Behavioural phenotypes and the transdiagnostic nature of neurodevelopmental disorders 

 

13:15 – 14:15

Educational lecture 3: Prof. Louise Gallagher, Trinity College Dublin


Building patient cohorts for the advancement of knowledge on genetic and neurodevelopmental disorders

15:15 – 16:15

Educational lecture 4: Prof. Richard Hastings, University of Warwick


A family perspective on behavioural phenotypes

16:15 – 16:45

Afternoon refreshments

16:45 – 17:30

45 minutes of Free Presentations

16:45 – 17:30

45 minutes of Free Presentations

17:30 – 18:30

Conference Reception

  • Research Symposium Day One - 5th September 2019

8:00 – 8:50

Registration and coffee

Poster set-up

8:50 – 9:00

Welcome

9:00 – 9:45

Keynote 1: Prof. Gaia Scerif, University of Oxford
The development of cognition in the context of behavioural phenotypes

9:45 – 10:45

60 minutes of free presentations

10:45 – 11:15

Morning Refreshments and Poster Viewing

11:15 – 12:00

Keynote 2: Prof. Michael Thomas, Birkbeck, University of London

Computational modelling of interventions for developmental disorders

12:00 – 13:00

60 minutes of free presentations

13:00 – 14:00

Lunch and Poster Session

14:00 – 14:45

Keynote 3: Prof. Chris Oliver, University of Birmingham
The importance of being precise in behaviour

14:45 – 15:45

60 minutes of free presentations

 

15:45 – 16:15

Afternoon Refreshments and Poster Viewing

16:15 – 17:30

75 minutes of free presentations

17:30 – 18:30

Tom Oppé Distinguished Lecture Speaker TBA

19:30 – 23:00

Gala Dinner at Birmingham Botanical Gardens

  • Research Symposium Day Two - 6th September 2019

8:30 – 9:00

Registration and coffee

9:00 – 9:45

Keynote 4: Speaker TBA
A global perspective on behavioural phenotypes

9:45 – 10:45

60 minutes of free presentations

10:45 – 11:15

Morning Refreshments and Poster Viewing

11:15 – 12:00

Keynote 5: Dr. Andrew Stanfield, University of Edinburgh
Recent treatment advances relevant to behavioural phenotypes, with a focus on fragile X syndrome5

12:00 – 13:00

60 minutes of free presentations

13:00 – 14:00

Lunch and Poster Session

14:00 – 14:45

Keynote 6: Prof. Deborah Fidler, Colorado State University
Executive function and goal directed behaviour in people with Down syndrome

14:45 – 16:00

SSBP AGM and Award Ceremony (including afternoon refreshments)

16:00 – 16:30

30 minutes of free presentations

16:30 – 17:15

Keynote 7: Dr. Jacqui Rodgers, Newcastle University
Why and how we adapt psychological assessments and interventions for different neurodevelopmental disorders

17:15 – 17:30

Closing remarks